top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Morrhår, morrar inte...

Läste en lustig sak och jag imponeras dagligen av djurens instinkter.

Morrhår är en lustig sak. Vissa katter har fler, vissa har tjockare, vissa längre och olika färger men det finns dem som inte har några alls! Katten har ca 24 morrhår. De sitter tolv på varje sida i fyra horisontella rader. Morrhåren är rörliga både framåt och bakåt. Dessa morrhår är livsviktiga för en katt som lever i det vilda för att kunna jaga mat om nätterna. Skadade morrhår kan ge katten felbedömningar. Morrhåren har nervtrådar som ger information om beröringar. Det kan till och med hjälpa katten att känna dofter.


Men åter igen till de som inte har...


det kan vara kattungar. Det är just här jag snubblade och blev på något sätt förtjust i hur kattmamman behandlar sina ungar. "Stökiga" kattungar som kattmamman har jobbigt att hålla koll på så biter hon av morrhåren. Kattungar föds med helt fungerande morrhår. När kattungarna börjar äventyra livet och vidga sina vyer så känner mamman av att hon möjligt tappar kontrollen. Kattmamman tar vid sina kloka instinkter och biter av kattungens morrhår. Det gör det inte lika lätt för kattungarna att att röra på sig i dunkelt ljus. Så tar man och tänker tillbaka i det vilda så finns det mycket faror utanför boet. Nu kan kattmamman delvis koppla av och känna att ungarna inte tar upptäcktsfärder själva på nätterna. Detta är lite egna funderingar men även kloka ord från en duktig kattvetare, Ylva Stockelberg.

Så ett litet tips till er som har katter: Morrhåren kan vara lite till besvär om katten har skålar som är väldigt smala. Så upplever du att katten har ett obehag när den äter, ta en titt på hur mycket morrhåren vidrör skålarna.

156 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page