top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Våga Fråga! Vad ska vi tänka på när vi letar kattunge och uppfödare?

Uppdaterat: 31 jan.

Det är inte alltid så lätt att veta vart man ska börja. När man väl bestämt sig tillsammans med familjen att utöka med en liten kattunge/valp så ska man ge sig ut i en djungel och för vissa är detta helt nytt. Jag har valt att skriva detta inlägg då jag läser mycket elände men även fina historier. Jag säger inte att där är en rätt eller fel väg men jag kanske kan visa en väg som jag själv tycker är bra och som jag har fått väldigt fin och bra respons för. Jag får många fina mail om en positiv upplevelse i vår presentation men många letar också vidare för att vi inte har kattungar i stunden. Jag är då nog med att informera den som får leta vidare om hälsotester, tester för parasiter, hälsa på, träffa föräldrarna och träffa uppfödaren, hur levereras kattungarna. Vad menar jag med detta?

Som jag skrev så läser jag mycket tråkiga historier, jag har fått köpare till mig som fått väldigt olika upplevelse hos olika uppfödare just för att de faktiskt har åkt runt och hälsat på. Därför tycker jag att man ska träffa uppfödaren, se hur katterna har det och hur de bor. Det är för oss viktigt att de är med oss i familjen och det ska vara en fin balans. Vi har hanarna helt separerade från honorna och gör det inte fullt möjligt att de umgås med oss dygnet runt men har ett bra ställt fertilt liv. För oss är det även viktigt att våra katter är hälsotestade och då HD och HCM, våga fråga! HD är röntgen för höfterna och HCM är scanning för hjärtat. Det är två otroligt tråkiga problem som vi inte kan friskriva oss ifrån. Vi ska ha gjort vårt bästa för våra katter och inte medföra ett lidande vilket det kan bli att bära en stor kull på dåliga höfter. Men det finns aldrig några garantier för just din katt inte skulle kunna utveckla HD eller HCM, tyvärr. Uppfödaren kan lämna sina garantier att man gjort sitt yttersta och avlar på hälsotestade katter. Lika viktigt är det för oss att vi gentestar våra katter. SMA, PK-Def och HCM.


Parasiter! Inget roligt och kan bli en mardrömsstart om uppfödaren inte tar sitt ansvar. Våga fråga! Vi testar katterna regelbundet var tredje månad för giardia och cryptosporidium och två gånger om året för tritrichomonas. Dessa parasiter sätter sig i tarmarna och diarée, kräkningar och avmagring kan vara symptom på att katten är smittad. Det är även extremt smittsamt och ett möte med de fyrfotade vänner man redan har hemma kan vara tillräckligt för att smitta de med. Numera testar vi också varje kull och visar/kopierar ett papper till varje köpare och på så sätt finns där en trygghet att katten inte bär på just dessa parasiter. Det är inget roligt att ta en sanering och en väldigt kostsam historia.


Hälsa på de blivande föräldrarna och hälsa även på hos uppfödaren. Det är för oss viktigt att träffa våra köpare och det är minst lika viktigt för köparna att få en uppfattning om oss och vår uppfödning. Så, Våga fråga! Boka in ett besök och på så sätt finns det möjlighet att ventilera texten ovanför. Hälsa på innan kullen är född för sen kan det bli en längre väntan innan en uppfödare tar emot besök. Vi är väldigt försiktiga med besök när vi har kattungar och låter inte de träffas innan de är 6-8 veckor beroende på om man har djur hemma eller inte. Det beror på att jag är rädd för smittor som skulle kunna komma utanför vår uppfödning. De vuxna katterna som inte har kattungar finns alltid att träffa. Det är viktigt för mig att köparna ska få en uppfattning om temperament och att alla katter är olika.


Det cirkulerar även många annonser om "Maine coon utan stamtavla" Läser man vidare i annonsen så skulle båda föräldrarna ha stamtavla men inte kattungarna. För mig är det inte någon sanning i detta. Varför registrera man inte kattungarna? En katt utan stamtavla är en Huskatt inget annat. Det finns inget som heter 50% av det ena och 50% av det andra. Jag säger inte att det är fel med huskatter men det viktiga för mig är att man har en tanke kring sin uppfödning och att det är friska katter. Därför ska du Våga fråga om stamtavla, 2x vaccin, chip och en besiktning. Stamtavlan är en garanti att din katt är stambokförd och registrerad. Det är viktigt för oss och absolut inte leverera en kattunge före 12 veckors ålder.


Så hela mitt inlägg här går väll egentligen ut på att "Våga fråga!" Fråga om hälsotester.

Fråga om tester för parasiter.

Fråga om att boka in besök och träffa katterna och uppfödaren.

Fråga om stamtavla, chip, vaccin, besiktning och ta aldrig emot en kattunge innan 12 veckors ålder.


Jag hoppas detta kan vara en liten vägledning för dig/er som söker en kattunge. Ibland faller man för första bästa och av egen erfarenhet så kan det sluta väldigt tråkigt.

Det är viktigt för uppfödaren att få veta hur en kattunge kommer få det men det är också viktigt att köparen ska kunna få veta om vad uppfödaren också har för tankar och mål.


Det var allt för mig :) Ha en trevlig helg.


---------------

Uppfödare av rasen Maine coon, kattungarna är stambokförda i Sverak med stamtavla.

Vi finns i Skåne, Ängelholm.

Kattungarna växer upp med oss i familjen och kommer från hälsotestade föräldrar.

357 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


jenniquist
Apr 16, 2023

Tack för ett mkt informativt inlägg! Jag söker uppfödare för att jag troligen vill skaffa mig en ny liten kompis o bästa vän. Jag kontaktar dig närmare sommaren o hör efter om du har möjlighet o lust att ta emot mig 🥰. Din avel o kunskap känns genuin. Hälsningar Jenni

Like
bottom of page