top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Nicka bara till sen var det fem


Oliven och Trille har blivit föräldrar den 15/3 till fem små bebisar. Jag skrattar nästan lite för mig själv när jag funderar på hur detta gick till, tack o lov gick det ju faktiskt bra. Oliven är ju helt oslagbar som förstföderska och jag är väldigt imponerad och stolt över henne <3 Vi var på en veckas semester och Oliven har bott/bor uppe hos mina föräldrar när vi varit iväg. Men hemma i god tid innan ankomst av småtassar. Tisdag kväll den 10/3 så var Oliven lite stressad så jag körde upp till mina föräldrar för att titta till henne och läget var lugnt. Onsdag var jag ledig från jobbet och besluta mig för att jag och barnen flyttar hem till mina föräldrar så finns jag för Oliven och det kändes bra för alla "parter". Torsdag morgon så börjar slemproppen lossna något och Oliven verkar inte vara de minsta berörd. Jag var hemma och vaka hela dagen och inget mer hände. Fredag så hade tempen fallit till 37,3 och mer av slemproppen kom, Oliven börja även leta bo och jag kände att det borde vara på G nu. Men.... nej jag som varit förberedd sedan onsdag kväll fick snällt vänta 24 timmar till. För just lördagen så var inte aptiten fullt på topp och förvärkarna börja få en aning litet mönster men inget regelbundet. Jag och familjen grilla och åt gott på kvällen men vid 19.00 så titta jag till henne igen och Oliven hade då gått in i nästa fas av förlossningen. En helt annan andningsfrekvens och värkar som var ca 2-3 minuter. Nu så stanna jag kvar hos henne och vi börja kämpa tillsammans. Det är en underbar känsla när Oliven söker hjälp med sina bakben hon vill ha en framtass viladnes på min arm. Vid 21.00 börjar de riktiga värkarna som smått övergår till krystvärkar. 21.32 föds den första lille bebisen och Oliven tar emot honom, tvättar honom och lägger sig till rätta. En förstföderska kan ibland bli lite skeptisk men detta gick verkligen så bra. Ca 30 minuters uppehåll och sedan kommer nästa vid 22.00 ca. Nu så la Oliven sig till rätta igen och hon kopplar av men inte jag för jag väntar på fler värkar. Med god kontakt av J fram tll klockan 01 utan fler bebisar (där var fler) så kände jag att jag kunde koppla av lite och Oliven säger till när det är dags igen. Efter nästan tre nätters orolig sömn så har jag nu nickat till och vaknar igen lite smått panik klockan 04 igen. Tittar till Oliven och ser en liten bebis till men jag ser en till och en till.... Honhade fött tre till... och jag bara "jahapp". Oliven tittade på mig och tänker antagligen "du får skylla dig själv om du somnar, men jag fixar detta". Jag som har lite kontrollbehov har inga klockslag på dessa mer än på mig själv att jag somna helt enkelt. Fick tips att sätta larmet nästa gång på varje timme ^^ . Kan bara säga att jag är väldigt trött men kan äntligen koppla av, jag är så glad för våra små och de är fullt friska och bra styrka i alla. Vikterna är mellan 124-146g. Det ser ut till att vara tre honor och två hanar. Färgerna är svart och vita, möjligt silver. Tre är mönstrade och två är solida. Kattungarna är födda på två sidor om dygnet så vi utgår från den 15/3 då sista är född. Stort tack till mina fantastiska föräldrar som tagit hand om henne i stort sett hela hennes dräktighet. Men som även tittar till de små nu ett litet tag framöver tills jag kan flytta hem dem. (Jordbruksverket har regler på att man inte får transportera dräktig katt två veckor innan förlossning och en vecka efter förlossning. Därav bor hon kvar hos mina föräldrar.)

427 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page