top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Giardia, ett tyst ämne.

Uppdaterat: 11 apr.


Giardia... det är vanligare än vad man tror och många drabbas av det på sina katter. Vi har själva drabbats vid två tillfälle i vår uppfödning. Första tillfället var vid vår import hane för knappt två sen som vi testade när han kom hem till oss. Det blev behandling för honom, tyvärr insjukna han i andra sjukdomar ganska så snabbt därpå och fick somna in i tidig ålder. För ett par månader sen så fick vi Giardia på nytt här hemma tyvärr väldigt olyckligt då Coco precis bekräftats dräktig. Det som fick mig att väcka misstankar var främst doften från lådan, det luktar så skarpt när en katt är drabbad av denna parasit. Axilur är det som vi behandlar Giardia med men problemet var nu att det inte får behandlas till katter i första delen av en dräktighet. Jag kunde läsa mig till att det gäller att ha ett ämne som bryter ner glukos som just Giardian överlever på i tarmarna, hittade då ämnet flubenol som man kan använda under hela dräktigheten. Efter att uppdaterat mig för sanering av hus och behandling så började just hela processen.

Det finns många olika erfarenheter om just behandlingsplan, återsmitta, städning o.s.v. Jag kan säga att jag har absolut respekt för just denna smitta men det är inget som jag känner mig rädd för att inte kunna bli av med. Jag känner även att gör man det bara på rätt sätt och skapar goda möjligheter för både sig själv och katterna så går det. Därför började jag med att skriva upp "tillvägagångsplanen" -Dela på katterna och jag har mina föräldrar att tacka som kunde ta emot Coco och sätta henne i karantän. Hon har haft det väldigt bra där med möjlighet att komma ut på innätad balkong och full sevice. Alltså placera ut katterna i olika hushåll om det går.

- Alla textiler som går tvätta, tvättas i 60 grader.

- De andra textilerna som inte går ska fungera att ta med en ozongenerator. Det finns olika tips om ångtvätt, frysning och saneringsmedel. Men var jag har förstått nu så ska cystorna klara ångtvätt om man inte kan ånga dem i över 5 minuter, då dör dem. Frysen är inget säkert alternativ heller då cystans hölje klarar väldigt låga temperaturer under en lång tid. Alltså är det osäkert hur motståndskraftiga dessa cystor är. Det som ska vara effektivt är Ozongenerator ett rum i taget. En dyr investering men till god hjälp, finns även att hyra. Ett tips är att ta ut blommorna ur rummet! ;)

- När väl städningen av rummen börjar så har vi använt Virkon S samt vanlig såpa. Det som är viktigt som Giardian har tufft att överleva är just torra ytor. De torkar ut. Därför så se till att hålla torra ytor. Det som glöms bort kan vara kondens vid fönsterrutor där katter ofta vill sitta. Det kan vara fuktigt under matunderlägget vid skålar. Badkar, duschar är också fuktiga ytor.

- Karantänen ska vara så enkla ytor som möjligt att hålla rena. Inga gardiner, textiler, klösmöbler. Vi har använt oss av enkla fleecefiltar som bäddar och som är lätta att tvätta. En mindre kattlåda med ny sand varje dag. Mat/vattenskålar har bestått utav engångsartiklar och även bytt mat varje dag, vattenbyte två gånger om dagen. Även noggrann städning i rummet dagligen. Axilurkuren har varat i sju dagar första dagen så bada jag i detta fallet Trille. Jag var noggrann baktill på honom samt mellan trampdynorna just där det smittsamma är, avföringen. Sen på sista dagen efter behandling så bada jag honom igen och satte ut honom i huset igen.

- Coco fick flubenol och badades på samma sätt som Trille efter behandlingstiden var över så visade hon sig vara frisk men av säkerhet så lät vi henne vara kvar ett par dagar till. Doften av Giardia kändes igen när vi skulle ta hem henne och vi tog ett snabbtest som visade att hon återsmittas. Nu i efterhand så kanske det var för att flubenolen kanske skulle varit i en längre behandling... dåligt badad.. orsakerna kan vara många. Det var bara till att börja om igen men denna gången blev det Axilur istället då hon var längre gången i sin dräktighet. Veckorna gick igen och nu fick vi äntligen besked på att hon är fri och vi har tagit hem henne för att kunna njuta de sista veckorna av hennes dräktighet.

- Återsmitta.... ja det är den man är lite nervös inför. Cystorna kan leva upp till 6 månader men åter igen torra ytor så är det en överlevnad på ca 2 veckor. Så en fuktig miljö, om katterna haft med sig avföring från lådan och "tappat" det någonstans så är där absolut en risk att smittan finns kvar.


Jag känner men försöker ändå att skaka av mig känslan av att det är "skitigt" att ha Giardia. Tyvärr är det nog fler som drabbas av det men som inte vågar berätta det för att det känns just "skitigt". Tyvärr när man tystar ner detta ämne så blir det fler som drabbas av det för att man inte vågar berätta att man har det. Vi är på utställningar, vi har besök, vi har honor på parningar, vi köper in katter. Vi kan alltså få in smittan från så många olika håll så det är inte lätt att få "kontroll" över det. Det vi kan kontrollera är att testa alla katter som kommer in i katteriet. Tyvärr är det ett förtroende man förlorar till andra som man önskar att man inte gjorde. Efter denna omgången så känner jag att jag "håller" i mina katter. Jag är tacksam för att det gick bra denna gången med för att bli av med det, visst det kvarstår ett par veckor till med ett svarsbesked till från SVA. Jag har även vänner omkring som jag kunnat ventilera mina tankar med just av oron för Coco det är jag glad för. Hade man bara kunnat vara ärliga mot varandra och ha regelbundna kontroller så kanske inte lika många blir drabbade av Giardia på sina katter. Min uppfattning och även andras, för det pratas mellan uppfödare är att fler är drabbade än vad man tror. Låt oss hjälpa varandra, tysta inte ämnet :) Tack till er som involverats i "vårt fall av Giardia" för stöd, hjälp och pepp! <3 Bifogar en länk till SVA där du kan läsa mer om just Giardia och parasiter https://www.sva.se/djurhalsa/katt/parasiter-hos-katt?lid=25117


Uppdaterar: 2024-04-11 Nya tankar:

2 661 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page