top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Funderingar kring TR/FORL

Jag har haft fem kullar i vårt katteri, har den sjätte just nu sen 2016 när vi startade. Kattungarna som flyttar vill man ska ha de bästa förutsättningarna att leva ett liv felfritt rakt igenom.Tankarna brottas alltid med sjukdomar och annat vi inte kan se eller känna när de flyttar eller vad som kommer i framtiden för dessa älskade små gryn. Jag gör vad jag kan för att kolla upp den hälsa som går innan katterna går i avel. Det är HCM som är en hjärtsjukdom som man kan scanna för en gång om året. Det är HD som ger problem med höfterna, detta kan man röntga för att se om katten har bra höfter. Sedan finns det en del DNA tester som skickas till Langford i England för analys. Dessa tester presenteras på varje katt på min hemsida vid ca 1 års ålder. Vi är även väldigt noga med att kolla parasiter (Giardia, tritrichomonas och cryptosporidium) och det skickas till SVA ca åtta gånger/år. Detta är vad jag kan göra och givetvis hålla koll på våra katters övriga hälsa. Tyvärr har jag fått reda på att en av de 22 kattungar som flyttat härifrån utreds idag för tandsjukdomen TR(TandResorption). Givetvis blir man otroligt ledsen då det är en tråkig tandsjukdom och man funderar såklart på om det skulle komma ifrån gener eller varför de har dykt upp på en av våra kattungar. Jag valde såklart att granska detta lite mer nogrant och läser lite lugnande ord och hoppas såklart att det inte drabbar fler kattungar för där är i dagsläget inget som skulle bevisa att det skulle vara ärftligt. Vad är TR, symptom och behandling? Tidigare kallades detta FORL men idag kallas det TandResorption, TR. Det som händer är att tänderna bryts ner och orsakar smärta i munnen. Det är väldigt vanligt och upp till var tredje katt drabbas av detta. Det är inte alltid så lätt att upptäcka detta och det beror på att man kanske inte ser sin katt i munnen så ofta, min rekommendation är att man faktiskt gör det. Upplever du att din katt äter men har problem att tugga, undviker hård mat, katten tappar mat, dreglar, blödande tandkött, tandkött som växer upp mot tänderna eller på annat sätt känns irriterad om munnen så kan det vara dags med en koll. Den behandling som krävs är röntgen för att se vilka tänder som är drabbade och de tänder behövs dras ut. Katter kan klara sig bra utan tänder med. Jag har förkortat ner denna test otroligt mycket jag har lånat och läst texten från Evidensia och länkar den längst ner för er som vill läsa mer. Jag vill inte på något sätt stöta mig ifrån ansvaret utan lyfta ämnet och kunskapen. Jag tycker jag läser ofta att Maine coonen skulle vara mer utsatt för just denna tandsjukdom. Att TR är så pass vanligt som på var tredje katt så det i min värld nog alla katter oavsett ras lika mycket utsatta för just denna sjukdom. Det väcker absolut mitt intresse och jag hoppas det finns forskning och framtida behandlingar som kan bromsa detta förlopp. Men fram tills dess så får vi ägare ta vårt ansvar och kolla våra älskade fyrbenta i munnen ofta. Hade jag som uppfödare kunnat påverka detta och det skulle vara ärftligt så hade man givetvis avblåst de linjer man har och fått ta en annan väg. Givetvis så ligger det fortfarande en stor vikt för mina katter med en god munhälsa i avel men jag kan inte påverka framtiden så som jag kan påverka HCM, SMA, Pk-Def och HD. Jag lider otroligt mycket med de som är ägare för denna katt och jag hoppas innerligt att allt löser sig till det bästa. Jag vet att de gör allt i sin makt för att det ska bli bra och det är jag så tacksam över. När kattungarna flyttar från oss så informerar jag och vill även nu informerar läsare att tandborstning är något jag rekomenderar dagligen eller ett par dagar i veckan. Det är inget som skulle hindra FORL/TR men tandsten och annan bakteriebildning minskar. Tack till Evidensia för god information. https://evidensia.se/djurvardguiden/tandresorption-forl-hos-katt/

778 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page