top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Fotokurs del 1

Uppdaterat: 26 apr. 2021

Jag tänkte dela med mig utav mina tankar kring fotograferingen då det är många som frågar "Hur göööör du????" så nedan kommer en första del som jag skrivit. Modell på bilden är Ulrikas fina Maine coon Ellie, SE*Pearl Coon’s Elanor.

Liten fotokurs del 1


De två bilderna nedan är den förändring jag själv gjorde på 1,5 år :)
Jag har delat upp detta i två delar. I denna del går jag igenom vad man ska tänka på när det gäller bakgrund, ljus, kamerainställningar och efterredigering. Nästa del får handla om vinklar, presentation och position på både dig själv och katten.

Tänkte dela med mig av en liten guide för att göra fotograferingen lite roligare och kanske till och med få bilderna till att bli strået vassare! Jag tror det är viktigt att ha ett litet intresse av fotografering för du behöver ha både fantasi och tålamod för att få till den perfekta bilden. På bilderna ovanför texten kan ni själva se den resa jag gjorde inom ett år och ni kan tydligt se den klara förbättringen.

Jag är så tacksam för att Annelie (Sankt Halvard´s) ringde upp mig för ca 1,5 år sedan. Efter långa konversationer angående inställningar på kamera, ljus, kattungens sinnesstämning och lite bakgrunder beslöt jag mig för att ta tag i min fotografering. Så jag dammade av kameran, tog till mig av Annelies tips och sedan började jag att följa några fotografer på instagram och jag hittade även en hel del lärorik information på bland annat Youtube. Tar man en titt på den vänstra bilden kan man snabbt konstatera några saker:

· Dålig ljussättning

· Ögonen på kattungen är väldigt mörka

· Färgen på kattungen smälter samman med underlaget

· Bakgrunden är väl det som skulle kunna vara ok. En enfärgad bakgrund är det bästa att börja med.

BAKGRUND- Det är viktigt i mina ögon att ha en enkel och enfärgad bakgrund. Det kan bli rörigt om man har en massa andra föremål bakom som stör. Ett lakan, filt eller en målad vägg i neutral färg är att föredra. Jag gillar själv att fotografera mot väldigt ljusgrå färg för det framhäver kattens färger men en vit katt blir snyggare mot mörkgrått och tvärtom. Jobba med kontraster. Steg två är sedan att placera katten en liten bit ifrån för att få lite ”djup” i bilden och undvika skuggor från ljuset.

LJUS- Varde ljus! Det kan inte nog sägas hur viktigt ljuset är i bilden. Ja, ljuset är den absolut viktigaste delen. Så det kan vara klokt att välja en plats med bra ljusinsläpp och välja att fotografera när du har så mycket naturligt dagsljus som möjligt. Man kan själv tillsätta ljus i form av fotolampor, ljsuboxar eller en traditionell blixt. Använder man blixt måste man däremot tänka på uppkomsten av skuggor. Ljuset är viktigt för att kunna framhäva kattens ögon, ett foto med för dåligt ljus ger svarta/mörka ögon. Målet är att få en bild där katten har ”glimten i ögat”.

KAMERAINSTÄLLNINGAR- De flesta gångerna jag fotograferar använder jag systemkamera. Dessa inställningar går även att göra med de flesta mobiler idag om man tittar på de manuella kamerainställningarna.

De fyra saker jag försöker ha i tankarna när jag fotograferar är:

· ISO- Ett högt ISO tal ger väldigt gryniga bilder men tillsätter du ljus så kan du få ett lägre ISO tal. Bilderna blir då med bättre skärpa och inte så gryniga. Så för att få en bra och skarp bild så upplever jag själv att jag lyckats få det med ett värde på ca 500.

· BLÄNDARE- Denna punkt vävs samman med ISO och Slutartid. Alla dessa går hand i hand och det gäller att hitta balansen mellan dessa punkter som nämns. Bländaren styr hur mycket ljus kameran ska ta in. Jag har en bländare som ligger på f3,5 idag. Hade jag haft ett objektiv som kunnat gå lägre hade jag använt det när det gäller porträtt på mina katter. Det finns mycket spännande att läsa om bländare med men jag håller det kort.

· SLUTARTID- Här är åter igen en balans med ISO och Bländare. Det handlar helt enkelt om hur länge kameran släpper in ljuset. Men det är även här konsten kommer att katten ska sitta stilla och behålla sin snygga pose ;). Jag har 1/250 och upplever att det fungerar bra. Man får helt enkelt testa sig fram där med. Här finns otroligt mycket att lära här med.

· FOKUSPUNKT- Fokuspunkten är nog det lättaste att få rätt på. Mitt tips är att hålla punkten på kattens öga som kommer närmst dig på så sätt får du bra skärpa i bilden.

För de som är mer intresserade så finns det otroligt mycket bra information på internet att läsa sig till. Beroende på vad man har för kamera, objektiv och telefon så skiljer det sig i inställningar och vad man kan göra. Men man kan komma långt om man vågar ge sig på de manuella inställningarna. Våga vägra Auto! REDIGERING- En bra bild behöver det sällan göras något med. Det jag gör med mina bilder är att ljusa upp de lite, öka kontrasten och sen sätta på en vinjett (ram) antingen mot svart eller vitt. Ibland använder jag en stämpel för att hålla koll på vem jag fotograferat. Det underlättar såklart även för andra som ser bilderna. Bilderna här ovan är tagna av mig för att visa skillnaden av vad små förändringar kan göra för en bild. Jag hoppas nu att få se många bilder framöver och hoppas även att detta var lite givande. Har ni frågor eller funderingar så får ni mer än gärna höra av er. Vi hörs igen till del 2. Mvh Sofie Bergensjö

255 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Eva Lövgren
Eva Lövgren
Feb 26, 2021

Tack för att du delar med dej av alla tipsen! Och du tar verkligen fantastiska bilder! Ser fram emot del 2😀

Like
bottom of page