Vanliga frågor.

Jag är så glad och tacksam för mail, meddelande, samtal och förfrågningar på våra katter. Det kommer ofta frågor och funderingar men även fina lovord till oss och katterna. Jag känner att jag ofta svara på samma frågor och för att göra alla svaren "rättvisa" och bespara mig lite tid så har jag nu gjort valet att svara på de mest återkommande frågorna här. Självklart går det fortfarande bra att maila och ta kontakt med oss, detta är mest för att jag ska känna att jag får samma svar till de som skriver.  

Hur tar ni ställning till HD och HCM på era katter? 

Vi scannar våra katter för HCM när de är ca ett år gammla.  Detta följer vi sedan upp varje år upp till fem års ålder. Vi testar även våra katter på DNA (Hcm, SMA och PK-Def) som sänds till langford i England.  

Vi beslutat att vi alltid kommer att HD röntga våra katter. Jag har inga bra anledningar till att inte HD röntga katterna, vi avlar för hälsan och självklart ska de inte vara i avel med dåliga höfter. Detta är inte enbart för att det är delvis ärftligt utan för att de faktiskt rent fysiskt ska kunna vara i avel med bra höfter. Vi röntgar katterna vid ett års ålder och dessa röntgenbilder läses av utav OFA i USA.  

Vi vill helst ha en hane, är där någon ledig? 

Det är väldigt högt intresse på just hanar, jag har full förståelse för det då man ser bilder på extremt stora katter och tänker att man vill ha en minst lika stor. Jag fotograferar en hel del och man kan lura ögat väldigt lätt genom en bild ;) . Det finns både stora och små hanar men även honor. Det finns aldrig någon garanti för just den katten man köper kommer bli stor. Jag ser gärna att hanarna håller sig på allt mellan 6-9 kg och honorna 4-6kg. Detta varierar självklart och jag ser gärna tillbaka till hälsan i dessa frågor. Maine coonen växer upp till fem års ålder och jag vill att deras utveckling går långsamt än att de ska ha maximal vikt vid ett års ålder. Det tar tid att utveckla skelett och muskulatur och i mina ögon så får det gärna dröja mer än ett år tills de har nått en bra vuxenvikt. Jag tycker tyvärr det blivit väldigt mycket hysteri kring vikten en bra pälsad maine coon kan se riktigt stor ut men kanske väga 7kg. Så ska jag falla tillbaka till frågan så hoppas jag att vi kan ändra synen lite och se honorna också och inte bara storlek och vikt. Honorna är väldigt trevliga och ett tips är att ha en hona och en hane så har de fint sällskap av varandra! Absolut ska man fortsätta ha sina önskemål. Man blir lite lätt beroende av rasen och blir det först en hane så kanske man kan tänka sig en hona sen. Det är sällan lediga hanar och man får hålla sig uppdaterad på hemsida och sociala medier och skriva när vi har fått kattungar och lägga intresset. Får vi in flera intresseförfrågningar på samma kull så tar vi oss tid och läser igenom och svarar alla men vi kommer aldrig kunna garantera en kattunge och inte lova hane/hona heller i tidig ålder. 

Kan vi lägga vårt intresse på kullen eller har du en kölista?

En väldigt vanlig fråga dyker upp om att få sätta sig på kölista hos oss eller visa intresse på kullen som väntas. Vi är väldigt många uppfödare i Sverige och vad jag vet så visar man intresset hos fler uppfödare vilket man absolut ska göra om man faller för några olika katterier. Därför har jag valt att inte ha en intresselista/kölista för när kullen väl kommit så är listan i så fall ganska lång och många har redan hittat sin nya familjemedlem. Jag lägger hellre den tiden det tar för mig att maila tillbaka till er på mina katter och familj istället. Därför så blir det vanliga svaret på denna frågan att det är lättare om ni har intresselistan själv och håller koll på oss. Vi finns på hemsida, Facebook och Instagram med i stort sett dagliga uppdateringar. Håller man sig uppdaterad så är det i stort sett omöjligt att missa att vi har kull på gång. När väl kattungarna kommit och blivit presenterade så står de under utvärdering ett tag men det går absolut bra att visa sitt intresse för en kattunge. Jag är noga med att presentera varje kattunge och ofta blir det att man faller för någon i presentationen. Givetvis så kommer det en tid man får träffa de små och man får känna att det känns rätt. Svaret på frågan blir att vi har inga listor utan håll koll på uppdateringar och skriv er presentation till oss och vad ni söker. Vi försöker anpassa lite kattunge efter familj med. En kattunge som är lite lugnare och försiktig ser inte vi ska vara i en väldigt aktiv familj o.s.v.  

När får man lov att hälsa på och tinga sin kattunge?

Vi tar emot besök tidigast vid 6 veckors ålder och då är det i vissa fall inte helt säkert vilka som är lediga, då vi utvärderar vissa kattungar längre än andra. Finns det lediga kattungar vid besök och ni fastnar för någon eller om det redan är så att ni bestämt er efter bilder och presentation så går det bra att även då tinga sin kattunge. Efter att den är tingad så får ni ett tigningsavtal och en garanti för att just denna kattunge är er. Om ni av någon anledning skulle ångra er så är detta en avgift som inte betalas tillbaka. 

Efter att man tingat sin kattunge hur ofta får vi hälsa på?

När det är mindre kullar så finns det möjlighet att hälsa på lite oftare. Men vi anordnar öppet hus ett par gånger fram till 12 veckors ålder efter att de är tingade. Det innebär att det kommer sättas datum och tid för varje kull då ni är välkomna att hälsa på.  Det blir ca tre tillfällen från sex veckors ålder. Undantag nu för Covid-19. 

Vi är eventuellt intresserade att ha en kull kattungar. 

Om denna fråga eller fundering kommer i vår kontakt så ställer jag ofta frågan tillbaka, har du ett stamnamn och med det registrerad uppfödare? Om inte så rekommenderar jag att testa på att vara fodervärd. Vi säljer inte katter till avel utan att man har ett stamnamn. Är du intresserad av att bli uppfödare själv så finns det många kurser att gå och det är viktigt att man hittar en mentor/samarbetesperson att ventilera tankar och funderingar med. 

Kan man få bli fodervärd?

Vill man testa på att ha kattungar för att man tycker det är mysigt men slippa ta ansvaret runtom med papper, kostnader, hälsotester o.s.v. så är detta en väldigt bra lösning. Det passar även dig som går i tankarna på att vilja bli uppfödare själv och på så sätt få en vägledning genom hela processen. Ta kontakt med mig och presentera din idé, vart du bor, djur i hemmet och lite om familjen. 

Hur fungerar det med försäkringen vid köp av kattunge?

Alla våra katter är försäkrade i Folksam och även kattungarna. Så vid köp av kattunge från oss så kan man välja att ha kvar försäkringen i Folksam med 40% rabatt första året. Om man vill byta försäkring så är det viktigt att ni försäkrar er kattunge någon dag innan leverans så det inte blir glapp i försäkringen. När kattungen flyttar är den dolda fel försäkrad i 3 år. 

Vi har skrivit till dig och lämnat intresse men får inget svar?

Jag läser alla meddelande/mail ni skickar men hinner inte alltid svara direkt. Vi får in många intresseanmälningar för våra kullar och det är för oss viktigt att läsa era meddelande/mail och svara på era frågor och funderingar. Därför är det inget jag vill göra i en handvändning utan tar mig tid att både läsa och svara. Så ett svar kan dröja 1-5 dagar men jag svarar alla.  

Får katten lov att vara utekatt på dagarna?

Ibland dyker frågan upp om vi säljer katter som får lov att vara ute. Jag kan aldrig tvinga någon att strikt ha katten som innekatt. Jag kan bara informera om riskerna som kommer med att låta katten vara fritt ute. De kan bli stulna, påkörda, instängda, rymma eller av andra anledningar komma bort. Jag rekommenderar att ha katten i sele eller om man kan bygga en kattgård. Bor man så att man känner att katten kan vara ute så är det upp till var och en hur man vill göra. 

Kan vi komma och hälsa på för att få träffa en Maine Coon?

Det går absolut bra att hälsa på oss och våra katter. Har vi en kull som är yngre än sex veckor så får man inte lov att träffa dem. Just nu under Covid-19 tar vi inte emot besök utan endast de som har kattunge bokad hos oss.