top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Varför jag säger nej till kattunge för avel?

Uppdaterat: 31 jan.

Jag delar med mig av mina tankar och funderingar kring just det här med avelsbiten, kattunge till avel.


Sen långt tid tillbaka i mail som trillat in till oss om intresse för kattunge så framgår det inte klart och tydligt i mailet att det är en hona för avel man vill ha. Efter en lång och trevlig konversation med den intresserade köparen så dyker det upp frågor om bland annat pris, vad ingår och så vidare. Jag berättar vad katten kostar tillägger att i priset ingår även hela servicepaketet från veterinär med vaccinationer, besiktning, chip. Katten är även stambokförd, parasittestad och kommer från hälsotestade föräldrar. Det jag också nämner är att kattungen kastreras innan leverans, här slutar konversationen.

Antingen hör jag inte mer från den som kontaktade mig och eller "varför måste katten kastreras?" Jag vill verkligen inte säga att det alltid är så här men ofta när det handlar om intresset av våra fina honor.


jag vet lixom inte riktigt vart jag ska börja... Det hände i min första kull att en hona rymde som jag sålt, hon va inte kastrerad och det hände strax innan hon var ett. Det blev kattungar på det och jag förklarade min besvikelse och även vad det innebär med hälsotester och mer därtill, tillbaka fick jag "varför har du inte berättat detta tidigare?" Jag blev ledsen då det inte va fanns en överenskommelse om att det var en katt som skulle avlas på utan som skulle kastreras.


Beslutet togs efter denna händelse att det är tidig kastration som gäller.


Varför är jag så känslig för detta?

Jag vet inte hur många hundratals, tusentals timmar jag har lagt ner på detta samt kostnader. Utbildningar, kurser, körande, vaknätter, oro, sorg, skapa kontaktnät, utställningar, sociala medier, granska stamtavlor, obetalda arbetsdagar listan går att göra så lång. Är detta något jag ska ge bort till någon som vill köpa en katt för avel, utan några som helst tankar i sin första presentation?

Nej jag är inte där, jag är inte beredd på att sälja en kattunge till avel och all den tid som ligger bakom utan att själv få vägleda köparen åt den katt jag i så fall ska sälja.

Jag känner att det är så mycket som ligger bakom och allt det jag byggt upp känns som en mur som bara rasar om jag skulle släppt iväg en kattunge som jag sen ser har fått kattungar med en okänd hane. Det är en stor förlust för mig.


Vad önskar jag?

Jag önskar en presentation av köparen, jag vill veta så mycket det bara går om varför man vill ta beslutet att avla. Jag vill veta vilken väg man vill gå, vilka mål man har. Jag vill veta hur man har planerat inför en uppfödning, erfarenheter. Jag har fått se och höra så mycket på sista tiden att jag verkligen har tagit ett steg tillbaka för jag är rädd att en katt till avel landar i fel händer. Så i dagsläget så hjälper jag två nya uppfödare för de har valt att starta sin resa som fodervärd. Då vet jag att vi kan skapa ett samarbete och ventilera tankar tillsammans.


Jag är inte där än.

Jag har varit igång med min uppfödning i drygt fem år. Jag har varit i kontakt med Maine coonen i 11 år. A


tt släppa en katt till avel är också att sälja det som är lämpad för avel i egenskaper, personlighet och utveckling. Det är ett stort ansvar som uppfödare att välja den bästa för just detta. Jag har mycket kvar att lära jag med och det är också en anledning till att jag inte vill sälja till nya uppfödare eller till köpare som vill avla. Jag säljer till uppfödare som jag samarbetar med eller som varit igång längre än jag själv då det blir en trygghet för mig att tillsammans kunna utvärdera kattungen.


Vill man gå vägen själv så finns det otroligt många bra kurser via sverak och kattklubbar, samla så mycket information och kunskap som möjligt. Det är så mycket mer än att bara sätta ihop två katter och hoppas på en massa söta kattungar, där är så mycket mer att ta hänsyn till. Vi kommer fortsätta att kastrera våra kattungar innan leverans för att fortsätta att undvika okontrollerad avel, där kattens bästa inte alltid hamnar i fokus.


Jag har även ett väldigt bra samarbete med flera uppfödare i Sverige och där jag respekterar deras arbete bakom de katter vi får äran av att ha i vår uppfödning.


En tidig kastration är inte bara att skydda våra kattungar att hamna i okontrollerad avel utan där finns bevis på att tidig kastration inte gör skada för kattungen eller hälsan.


Detta inlägg kanske landar fel hos vissa men att köra med öppna kort redan från början om sina tankar och syfte med kattungen är helt okej :)
---------------

Uppfödare av rasen Maine coon, kattungarna är stambokförda i Sverak med stamtavla.

Vi finns i Skåne, Ängelholm.

Kattungarna växer upp med oss i familjen och kommer från hälsotestade föräldrar.

482 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


pchristensson66
Oct 16, 2022

Hej!

Jag förstår helt ditt dilemma och tycker det är sunt och riktigt tänkt. Hålla aveln på en proffsig nivå och så låg inavel som möjligt måste ju va A och O för rasens existens. Därför tycker jag att det här med fodervärd är ett utomordentligt bra sätt att börja. Man ha en läromästare med sig hela tiden. Och en kunnig som valt ut vilket djur som är lämpligt till avel. Hör har man en stor möjlighet att lära och få erfarenhet från kunniga personer. Följa med på utställningar och följa kattens hela väg till att bli vuxen och mamma.

Like
bottom of page