top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Se upp för huskatt i stamtavlan!

Uppdaterat: 31 jan.

Det har kommit till min kännedom att det finns inregistrerade huskatter hos Maine coonerna. Till dig som är intresserad eller är köpare ta en extra koll i stamtavlan!


Det pratas mycket att man som köpare eller som intresserad av en Maine coon ska kolla upp en del om hur uppfödaren tänker kring sin avel och sina katter. Det är fortfarande lika viktigt efter att jag fått ventilera dessa tankar jag har just nu.


Jag vill rikta min text till dig som är intresserad av rasen och som går i tankarna om att kanske köpa en Maine coon. Jag har varnat om blocket och priserna, var uppmärksam på vad du betalar för.


Nu har jag nåtts av information som gör mig besviken och delvis upprörd på hur man som uppfödare kan skapa, i mitt huvud kaos för många och för rasen.

Jag kommer inte gå djupt i detta för då blir det en lång text för det handlar om kloner och i det foundation katter (finns mycket att läsa om just detta). Det har dykt in huskatter i stamtavlorna hos Maine coonerna. Det är en eller flera uppfödare som har fått två katter inregistrerade som Maine cooner och det finns nu kattungar efter dessa.


Det är katter som jag med många andra kallar huskatter, alltså huskattsavel! Vi har alltså uppfödare med stamnamn som avlar huskatter och förstör för så otroligt många som lägger mycket tid, ekonomi, kunskap och jobb för foundationaveln.


Följande Text är tagen från en väldigt duktig och insatt uppfödare i det som skett. Katterna som jag vill att du som köpare eller om du är intresserad av rasen uppmärksammar och inte köper ifrån de nämns i texten nedan:


"Då vi tyvärr har fått in svenska huskatter som "foundationkatter" i rasen via ett mindre noggrant litet förbund i USA, så kommer den här gruppens ställningstagande vara att avkommor, barnbarn eller barnbarnsbarn osv så långt det bara är möjligt att spåra efter honan "Malinis origin of Big Bang" och hanen "Dark Matter of Big Bang" är inget annat än just huskatter och kommer därför omgående raderas om de visas upp eller på annat sätt promotas här i gruppen."


Vi alla tycker säkert olika men jag tycker inte det är okej med det som skett och sker. Va uppmärksam och är du osäker så finns jag och många andra till hjälp.


Jag har inget emot de huskatter som finns idag. Det som går emot mig är att man medvetet avlar på huskatter och får det registrerat som en ras.


---------------

Uppfödare av rasen Maine coon, kattungarna är stambokförda i Sverak med stamtavla.

Vi finns i Skåne, Ängelholm.

Kattungarna växer upp med oss i familjen och kommer från hälsotestade föräldrar.

549 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page