top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Jazzi´s förlossning.

Kattungar mellan SE*Luddtassens Jazz och DK*Red Line Helix


Nu har man landat lite efter en av de lite tuffare förlossningarna jag som uppfödare varit med om. Det blev till att ta många intiativ och det blev ett par samtal till min absolut bästa uppfödarkollega, Johanna. Jag tar med mig både glädje och sorg i denna dagen och har fått ännu mer lärdom och man inser att man aldrig kommer att bli fullärd. Måndag kväll så var Jazzi fortfarande hur lugn som helst men jag bestämde mig ändå för att stänga in mig med henne på eget rum och ta natten tillsammans med henne. Jag är glad för det och där är allt som oftast en magkänsla man ska lyssna på. Klockan 3.00 på natten så går Jazzis slempropp. Det är ett tecken på att nu kan det dra igång om minuter, timmar eller dygn men Jazzi började bädda ganska så direkt efter detta och jag halvslummra mellan hennes olika allternativ till att bädda på. Jazzi är så go och vill vara så nära och det slutade med att hon ändå la sig bredvid mig och vi kopplade av ett par timmar till. Strax efter 7 så hoppa Jazzi upp i ett av de boplatser som fanns att välja på och värkarna började så smått komma. Efter knappt en timme så kom första och det var tufft för Jazzi och kattungen var i lite chock och hade inte någon fart i sig den hade väldigt mycket vätska i luftvägarna. Men med massage och efter att fått upp vätska så kom det första skriket. Detta skriket var inte vad jag var van vid att höra utan lite mer chock och obehagligt stel i kroppen men andades. Jag fortsätter hålla värmen till kattungen och får upp mer vätska den repar sig och efter 15-20 min så kändes det som att skriken övergick mer i det normala "var är maten och var är min mamma" Jazzi tog det hela bra och tog snabbt till sig sin första kattunge. Otroligt fint omhändetagande och man blir så rörd av att se detta bandet. Efter knappt en timme kom nästa utan problem och drog rakt in i maten och efter ännu en timme kom nästa. Jag kunde både känna och jag visste att där ska vara fyra då vi gjorde ett ultraljud för att kontrollera Jazzis viktnedgång i mitten av dräktigheten. Jazzi kändes lugn under tre timmar sen den sista kom. Men min oro börja komma då jag såg att värkarna kom igen men inte alls de krusandet som man vill se. Jag förstod att Jazzi var trött och jag börjar fundera på att packa in Jazzi och kattungar i bilen då detta tar för långt tid. När jag tar en koll på Jazzi för att känna och se så ingen kattunge är på väg så ser jag att nosen på kattungen är där men ännu inga kraftiga krystvärkar. Jag fick lov att hjälpa Jazzi med att försöka pusha på vid hennes ljumskar och försiktigt få tag om nacken på kattungen. Med hjälp av de ytterst små värkar hon har så får vi tillslut ut kattungen och lite i samma chock som den första men den lever. Det som hände just i detta är att när vi fick ut kattungen så vrider sig Jazzi om och har antagligen en kattunge som följer med när den diar eller fastnat i pälsen. Under tiden jag får fart i kattungen som kom ut så tvättar sig Jazzi och är helt slut. När jag sen ska lägga till den sista kattungen till boet så ser jag att där endast är två vid Jazzi och börjar leta efter den tredje runt henne. Jag hittar inte den och förstår då att den är under henne :( . Detta gör så sjukt ont i mitt hjärta men den var inte vid liv, det är ett misstag från min sida och en lärdom att självklart se så att detta inte kan hända. Jazzi har gott om plats i sin bolåda hon var minst lika slut som jag, hon är en stor tjej och hade likt mig tankarna på annat håll. En olycka men vi får nu glädjas åt de tre vi har hos oss som ökar fint i vikt och Jazzi är en fantastisk mamma till sina små. En tuff förlossning för en förstföderska men vi ger det en chans till då det var första gången. Sen vet vi inte då ultraljudet visade fyra men även ett femte foster fast dåligt utvecklat och detta i ett väldigt tidigt stadie som kan ha spökat för oss. Men blir det tufft vid nästa tillfälle så vill jag inte utsätta Jazzi för detta fler gånger <3 Hon är en underbar tjej som vi älskar väldigt mycket här hemma.


Tack till Amanda och Petra som gav mig möjligheten att få ta emot denna fina tjej SE*Luddtassens Jazz <3

325 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page