Sök
  • Sofie, Bergensjös MCO

Att välja rätt sovplats.

Katter sover bort två tredjedelar av livet, det är vårt ansvar att låta dem uppfylla sina behov.

Katterna sover som sagt väldigt många timmar de sover upp till 16 timmar, till och med upp till 20 timmar på ett dygn. Sover är egentligen inte rätt ord att använda, vila är bättre. När katten vilar så kan man ofta se hur öronen ständigt är i rörelse. På så sätt kan den vara uppmärksam på sin omgivning, detta är främst för att snabbt kunna agera vid framförallt en fara. Än en gång har vi ett beteende som visas tydligt från det "vilda", nämnde om morrhåren i mitt förra inlägg.


Katten faller i djupsömn vid små tillfällen i sin vila, alltså kliver dem in och ut ur sin djupsömn. Katter sover mer när de blir äldre. En kattunge kan gå direkt ur djupsömn och helt vaken på ett ögonblick. Vi ska även vara uppmärksamma på deras sömn. En katt som inte visar direkta signaler eller verkar vara väldigt slö så kanske något inte stämmer, möjligt en veterinär får ta en koll.


Katten sover som mest under dagen, de är crepuscularer. Märkligt ord men det betyder att de är aktiva mest på gryning och skymning. Så efter du givit din katt mat så tvättar dem av sig lite sedan uppsöker dem sin favoritsovplats och är rätt nöjda med sin morgon.


Med detta sagt katterna är bra kloka djur och använder oss som sina "slavar" de vill ha mat serverad sedan minst tre bra och trygga sovplatser!

På bild: Trille har valt handfatet. Dock har han andra bättre platser.

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla