Sök
  • Sofie, Bergensjös MCO

5+2 sinnen, häxkatter?

Att man kan se så många sinne på en kattunge som är knappt två veckor, wow!

Katten har fem sinne men man kan nämna sjätte sinnet det står väl lite oklart men jag skulle nästan kunna säga att där finns även ett sjunde sinne. Både det sjätte och sjunde kan vi väl ta med en "nypa salt" i detta inlägg men måste säga att det är intressant!


Att få följa en kull från dag till dag och se vilken utveckling som faktiskt sker varje dag måste jag säga är magisk! KÄNSEL-

Första dygnen så är det inte en tvekan om att de använder sin känsel. Utan känsel så hade dem inte kunnat hitta maten, möjligt med enbart luktsinnet. Men kattens hud är mycket känslig för tryck samt olika temperaturer. Ansikte, tassar, ben samt de genitala delarna är de känsligaste. Morrhåren är något som också bör nämnas som är väldigt utvecklade. Dock så skrev jag i ett inlägg att har kattungarna otur så kommer Coco bita av dem om dem äventyrar för mycket. Så efter att studerat dessa små liv så kan man se hur dem slår med huvudet mot Cocos spenar för att hitta maten. Hud mot hud tillsammans med sina syskon ger dem både värme och trygghet. LUKT-

Det är klart att dem känner doften av mat när Coco närmar sig. Det luktar bara mamma och trygghet. En katt har inte lika bra luktsinne som hunden men den spelar en viktig roll för katten. Kommer man allt för nära boet ibland så kan man se hur de små vädrar och sedan börjar de fräsa åt en... Trevliga individer... tur det är instinkter då dem snart förstår att vi inte är så farliga som vi luktar eller ser ut ;) SYNEN-

På tal om syn. Kattungen är blind i all fall ca en vecka(7-10 dagar). Teemo i kullen valde att ta en titt redan första dygnet men det är även han som ser sig omkring först där vi är idag i utvecklingen. Synen kan man läsa mycket om men den har börjat stabilisera sig nu då de små kan följa olika föremål lite långsamt. Synen är inget livsnödvändigt för en kattunge första tiden då de är så beroende av sin mamma genom känsel och doft.


SMAK- Luktsinnet är viktigare än smaksinnet vid valet av mat. Katten kan skilja på flera basala smaker och reagerar ofta positivt på de surare sakerna och kan inte skilja på salta smaker. Känner att smaksinnet är väl kanske det som man inte kan se i denna ålder. Just nu serveras det bara di från Coco. Tror dem gillar det då de har en härlig mustach och somnar gott efter varje måltid. HÖRSEL- Känner att dem redan nu har hyffsad fungerande hörsel den utvecklas vid ca två veckors ålder. Jag upplever att dem hör när Coco kommer jamandes mot dem. Kattens öron och hörsel är väldigt högt utvecklad. Katten har många goda möjligheter med sin hörsel och det är också ett ämne man kan tala mycket om. Detta är de sinne som är kända och som finns vetenskapligt. Så för att få lov att skryta och vara lite stolt över de små så har dem goda sinne allihopa <3 Men för att spåra lite med sinnena nu så presenterar jag gärna två till BALANSEN & 7e SINNET BALANS- Ingen tvekan om att katten har en galet bra balans. Redan nu kan man se att de små övar på den genom att stappla sina små steg och visst det är inga stadiga steg men där finns en balans. Där finns långa studier om balansen och receptorer i muskler o.s.v. Även detta ett ämne som är intressant som syns så tydligt på våra små.


7e SINNET-

Som sagt detta är sinne som inte är bekräftat vetenskapligt men låt mig få berätta lite! Vi har nog alla hört om djur som känner på sig att någon ska gå bort och lägger sig tätt intill. När vi är sjuka så vill dem gärna hålla koll. De finns djur som känner av och kan "larma" för de som har diabetes/epilepsi. Så på något sätt kan de förutspå och veta saker innan vi vet om det. Jag tror själv på att vi alla har en aura och den känner djuren av mer eller mindre. Vi alla är motagliga för olika saker. Det intressanta med detta är att om man kollar tillbaka i tiden så är det något som funnits med väldigt länge just denna egenskap hos katter. Katten förknippas ofta med häxor och häxkonster det är av anledning att katten kunde förutspå. Detta har gjort att i historien så har katten blivit både hatad och hyllad av just detta "påstådda" sinne.


Visst var det lite intressant? Nu vill jag understryka att de sista är som sagt ingen vetenskap. Snart är det Lördag och då blir de små två veckor så håll koll på nästa uppdatering. :)

87 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla